ni resepi baru SZ cuba baru2 ni...sangat best kalau buat kek ni jadi...bila korang belah kek tu, lava coklat akan keluar dari dlm..but it is a little bit tricky when you want to bake it since it is the key point.kalau korang terlebih bakar, kek tu akan jadi kek coklat yang biasa ja. klau terkurang pulak, nnt bahagian tgh kek tu x masak dan terlalu cair....but, here is the recipe
RESEPI
-1 cawan cip coklat
-3/4 gula ( putih / castor )
-1 1/2 perasa vanila
-4 biji telur
-1/2 cawan tepung serba guna
-1/2 butter (salted)
CARA-CARA
-panaskan ketuhar pada suhu 232 darjah C selama 30 minit
-cairkan butter bersama coklat cip terlibih dahulu
-di dalam bekas berasingan, putar telur, gula, dan vanila sehingga sebati
-kemudian masukkan campuran coklat (coklat cip + butter ) yang telah dicairkan ke dalam campuran telur. putar sehingga sebati
-masukkan tepung kedalam campuran tadi.putar sehingga sebati. berhenti memutar sebaik sahaja tepung tidak lagi kelihatan
-masukkan campuran td kedalam acuan. sebaik-baiknya gunakan acuan muffin. acuan hendaklah dilipiti dgn tepung ataupun serbuk koko agar kek tidak melekat
-bakar selama 8-10 minit di dalam ketuhar pada suhu 232 darjah C
p/s: kuantiti gula boleh dikurangkan jika korang x begitu suka manis. selain tepung serba guna, korang jugak boleh menggunakan muffin mix yang dah siap dijual di pasaran...
selamat mencuba peeps....you guys seriously gonna love this recipe...it is suitable for birthday party....that's all for now...wait for another recipe k....adios....
No comments:
Post a Comment