Friday, 21 February 2014

brownie

ok...hari ni SZ nk bagi resepi brownie kt korang...SZ dh try buat dan brownie tu menjadi....

BAHAN-BAHAN

BROWNIE
-1/2 cawan butter
-3/4 - 1 cawan gula (klau nk brownie tu manis lekat byk, tp klau x brp suka manis boleh kurangkan gula)
-2 biji telur
-1 sudu teh perasa vanilla
-1/3 cawan serbuk koko
-1/2 cawan tepung sebaguna
-1/4 sudu teh garam (kalau pakai salted butter, garam dh x perlu masukkan)

FROSTING
-3 sudu besar butter (dicairkan)
-3 sudu besar sebuk koko
-1 sudu besar madu
-1/3 cawan confectioner sugar

CARA-CARA

BROWNIE
-panaskan ketuhar kepada 350 darjas F (175 darjah C).
-cairkan 1/2 cawan butter dalam mangkuk besar dan ahlihkan dari dapur
 (cara utk cairkan butter: isi air dalam periuk dan kemudian letakkan mangkuk berisi butter diatasnya dan      hidupkan api.pastikan jangan menggunakan mangkuk plastik)
-masukkan gula telur dan erasa vanila kedalam butter tadi. gaul sehingga sebati
-masukkan  serbuk koko, tepung sebaguna dan garam ke dalam campuran tadi. gaul sehingga semuanya sebati. campuran yang telah siap akan menjadi pekat. kemuadian tuang ke dalam acuan yang telah dilapik dengan baking paper
-bakar di dalam ketuhar selama 25 - 30 minit

FROSTING
-campurkan butter yang telah dicairkan, serbuk koko, madu, dan confectioner sugar.
-tuangkan ke atas brownie ketika ia masih panas.
-frosting akan membuatkan brownie kelihatan lebih cantik

p/s: brownie berbeza dari kek coklat. ketika ia dibakar, brownie tersebt tidak akan naik. hasil akhirnya, anda akan dapat brownie yang padat


ok peeps, tu la resepi yg SZ nk kongsi dgn korang semua...nnti klau SZ ada try resepi baru, SZ kongsi2 lg k dgn korang....adios....

No comments:

Post a Comment